Restauracja Gościniec Kraków

restauracja gościniec rzeszów

Off 11
restauracja gościniec rzeszów
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Filtry pospieszne są wykorzystywane najczęściej. Przykładowo, domowe filtry wody, np. do odżelaziania działają właśnie w ten sposób. Prędkość filtracji w takich filtrach wynosi ok. 10 m/h. Proces płukania złoża filtracyjnego, w zależności od jakości wody, zachodzi co 2 do 14 dni. Dlatego pewnym niedopatrzeniem jest informowanie, iż filtr pospieszny można wypłukać tylko raz na kilka miesięcy (!).

Filtry powolne działają z prędkością ok. 0,1 m/h. Nie można przed nimi dawkować substancji chemicznych, aby nie uśmiercić mikroorganizmów, które jako błona biologiczna pracują nad oczyszczaniem wody. W zależności od poziomu zanieczyszczenia czyszczenie filtrów powolnych odbywa się po odpowiedni długim czasie: od 1 do 6 miesięcy.

Filtry powolne w Warszawie

To nie tylko są bardzo pożyteczne ale równocześnie stanowią ciekawe obiekty architektoniczne. Warto skorzystać z możliwości zwiedzania stacji filtrów, gdy MPWiK taką oferuje. Oczywiście jest to tylko jeden z etapów uzdatniania wody.

W sieci można znaleźć niemal poetyckie opisy tego miejsca, np. „Całość przypomina wnętrze podziemnej świątyni o kilkunastu nawach. (…). Jeszcze większe wrażenie sprawiają wnętrza zbiorników wody czystej i surowej. Położone są głęboko pod ziemią. Woda dochodzi tu niemal do ceglanych, krzyżowych sklepień, wspartych na wysmukłych, granitowych filarach. Do ich wnętrza, z łoskotem przypominającym huk wodospadu, wlewa się woda doprowadzana przewodami. Pomimo upływu czasu, wilgoci i zmian temperatury użyta do ich budowy cegła wygląda jak nowa.” (Tekst: Jerzy S. Majewski, współpraca: Beata Grzeszczuk i Andrzej Stępień, „Historia Filtrów warszawskich”).

Zaprezentowane zdjęcie pochodzi ze strony warszawa1939.pl, autor: praca zbiorowa pod redakcją inż. Włodzimierza Rabczewskiego, Wodociągi i Kanalizacja m. st. Warszawy 1886-1936, Wydawnictwo Wodociągów i Kanalizacji m. st. Warszawy, Warszawa 1937.

Zobacz także nasze pozostałe wpisy o gotowaniu online:

About the author / 

admin

Ankieta:

Czy w Łodzi łatwo znaleźć specjaliste który przedstawi nam ciekawą dietę odchudzającą?

View Results

Loading ... Loading ...

Kategorie

Polecamy także:

  • Kawa do ekspresów

    Od kiedy żywność może być pakowana próżniowo wzrósł strach przed substancjami, które powodują, że nie traci ona na aromacie, smaku i jakości. Jednym z takich substancji jest furan. Furan to związek, który tworzy się nie tylko podczas próżniowego pakowania żywności, ale także podczas pasteryzacji np. słoiczków z żywnością dla niemowląt, piwa, grillowania potraw czy smażenia…

  • Frytkownica gastronomiczna

    Zakładając firmę gastronomiczną, często zastanawiamy się nad wyborem odpowiednich urządzeń i naczyń. Aby dokonać właściwego wyboru należy najpierw przygotować listę potraw, które będziemy sprzedawać. Rozwiązuje to większość naszych zmartwień związanych z wymaganym sprzętem. Dobrym pomysłem może być frytkownica gastronomiczna. Wielu klientów preferuje, aby do ich posiłku dołączone były frytki. Jest to również niezwykle lubiana przez…

Komentarze:

Archiwa