Restauracja gościniec Floriański Kraków

Kawa do ekspresów

Off 119
Kawa do ekspresów
1 vote, 5.00 avg. rating (86% score)

kawa-do-ekspresow-4Od kiedy żywność może być pakowana próżniowo wzrósł strach przed substancjami, które powodują, że nie traci ona na aromacie, smaku i jakości. Jednym z takich substancji jest furan.
Furan to związek, który tworzy się nie tylko podczas próżniowego pakowania żywności, ale także podczas pasteryzacji np. słoiczków z żywnością dla niemowląt, piwa, grillowania potraw czy smażenia w wysokich temperaturach. W organizmie człowieka furan wchłania się w jelitach oraz przez układ oddechowy. Ulega kumulacji w wątrobie i nerkach. Wykazuje działanie uszkadzające komórki i sprzyjające rozwojowi raka.
Występowanie tej substancji w słoiczkach z żywnością dla dzieci można ukrócić gotując samodzielnie, ale jak pozbyć się go z kawy? Przecież niczym jej nie zastąpimy?
Cóż, w przypadku kawy, która nawet świeżo mielona czy kawa do ekspresów kapsułkowych, zawiera dużo furanu, wystarczy odczekać 1-2 minuty zanim się ją wypije. Furan jest związkiem, który szybko się ulatnia. Poza tym by się otruć musielibyśmy wypijać kilkanaście kaw dziennie. Także z umiarem, kawosze, z umiarem!

Zobacz także nasze pozostałe wpisy o gotowaniu online:

About the author / 

admin

Ankieta:

Czy w Łodzi łatwo znaleźć specjaliste który przedstawi nam ciekawą dietę odchudzającą?

View Results

Loading ... Loading ...

Kategorie

Polecamy także:

  • Dieta z dostawą Warszawa

    Zmęczony gotowaniem? – dieta z dostawą to rozwiązanie dla Ciebie Jeśli nie masz czasu gotować, nie lubisz tego robić, lub po prostu Ci to nie wychodzi, to świetnym rozwiązaniem dla Ciebie będzie Dieta z dostawą Warszawa. W dzisiejszych czasach, w pogoni za pieniądzem zapominamy często o zdrowiu. A co jest kluczem do takowego? A no…

  • wigilia kraków restauracja

    Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdży 12, 5 dag masła 2 jajka Pół szklanki mleka Cukier waniliowy 4 łyżki cukru Skórka otarta z cytryny 1 szklanka gęstej konfitury 1 żółtko do posmarowania drożdżówek Kilka łyżek grubego cukru (trzcinowego) do posypania Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać pół szklanki lekko…

Komentarze:

Archiwa